Roemenië 2007-2009

Gaiceana

Wij bouwen een medische post

Gaiceana ligt centraal in het gebied en de Werkgroep heeft daarom besloten om in deze plaats een medische post te bouwen die dagelijks bereikbaar kan zijn voor alle mensen uit de regio.



Inwoners van Gaiceana storten - nog voor het invallen van de winter van 2006/2007 - de 120 cm. dikke fundering van gewapend beton (het is immers een gebied met aardbevingsgevaar), aan de hand van tekeningen van Bureau Valk, de architect van de Werkgroep. De kliniek moet een oppervlakte krijgen van zo’n 250 vierkante meter!



Vanaf 17 april 2007 werken drie ploegen vrijwilligers van de Werkgroep, met hulp van plaatselijke medewerkers, in totaal 6 weken lang aan het ‘optrekken’ van het gebouw. Sterke Roemeense mannen helpen met het lossen van de staalconstructie uit de zeecontainer van de Werkgroep, waarin tevens het magazijn en de werkplaats zijn ondergebracht. Andere Roemenen zijn ingehuurd om te helpen metselen en Ciprian, de plaatselijke jonge politieman, heeft een paar boeren er toe aangezet het vervoer van het hout (tussen de opslag achter het gemeentehuis en de bouwplaats) voor hun rekening te nemen.



Als de derde ploeg op 28 mei van dit jaar huiswaarts keert, is de hoofdconstructie van het gebouw in grote lijnen klaar: de buitenmuren zijn gemetseld en geïsoleerd, de verdiepingsvloer ligt er in en het dak zit er op!

Een
leuke anekdote, opgetekend door een lid van de eerste ploeg:

"Kort voor ons vertrek heb ik een langdurig gesprek gehad met Magda(lena), de directeur van de plaatselijke school. Zij vertelde dat iedereen in het dorp erg onder de indruk is van de snelheid en efficiëntie waarmee wij, "Nederlandse bouwvakkers”, in zo’n enorm korte tijd zo’n indrukwekkend en vooral ook erg stevig gebouw uit de grond weten te stampen. Over hetgeen wij als eerste groep gedaan hadden, zei zij, zouden 10 Roemeense bouwvakkers ongeveer drie maanden hebben gedaan. En dat dan ook nog met veel geroep, geruzie, misverstanden en geschreeuw.
Het was voor haar duidelijk te merken "dat wij al jarenlang met elkaar samenwerkten in de bouw…” (!!)
Nadat ik verteld had dat wij (op een paar mensen na) allemaal goedwillende amateurs zijn in de bouw en dat onze groepen daarbij ook nog steeds wisselen van samenstelling, viel er een lange en diepe stilte.
Toen ik weer thuis was kreeg ik een fax van haar waarin ze schrijft dat "met jullie hulp onze verwachtingen uit zullen komen. Het nieuwe gebouw is als een gedicht; niet alleen gemaakt van beton, staal en hout, maar vooral van vertrouwen, vastberadenheid, meelevendheid, moed, zwaar werk, vriendschap, hoop en liefde…”




In augustus en september 2007 reizen wederom een paar ploegen af om het buizenstelsel van de vloerverwarming aan te leggen, het dak te isoleren, de kopgevels af te timmeren, de buitenkozijnen met dubbelglas te plaatsen en een begin te maken met het plaatsen van de binnenwanden.
Roemeens personeel heeft inmiddels de afwerking van de buitenwanden verzorgd.



De week na Pasen (het jaar 2008 is inmiddels aangebroken) vertrekt opnieuw een trailer van onze sponsor J. Middelkoop BV, met aan het stuur directeur Dio Middelkoop himself. Aan boord zijn nieuwe bouwmaterialen voor de kliniek, alsmede meubilair, speelmaterialen en speelgoed voor de school en de kinderen van het gebied rondom Gaiceana. Een deel van het meubilair en de speelmaterialen is gesponsord door leden van het koor Trumpets of the Lord uit Hoofddorp en door bewoners van Epilepsie-instituut SEIN / Cruquishoeve.



In het voorjaar van 2008 (april en mei) werken drie ploegen van 6 mensen keihard om het pand zo ver mogelijk af te krijgen voor de zomerstop. Honderden vierkante meters gipsplaat worden bevestigd aan wanden en plafonds met behulp van duizenden gipsplaatschroeven, nagenoeg alle kozijnen en deuren worden geplaatst en afgehangen, bijna alle verlichting wordt gemonteerd en aangesloten, alle vloeren en natte ruimten worden betegeld, de complete elektrische installatie aangelegd, inclusief alle noodverlichting, een tweetal dakramen gemonteerd om te zorgen voor voldoende lichtinval voor de woonkamer van de arts… We bouwen of ons leven er van afhangt!...



En intussen richten een paar mensen van de derde ploeg en-passant ook nog even een Hollandse speeltuin in bij de school: een groot houten klimwerktuig met glijbaan, diverse schommels en klautermaterialen, een stalen wipwap, een tweetal speelhuisjes en diverse losse speelmaterialen zoals een zandbak, bolderwagen, schommeleend, kinderfietsje en een tweetal originele Hollandse (oranje!) leren voetballen.

In augustus rijdt wederom een 75 kuubs trailer vanuit Nieuw-Vennep naar Gaiceana, volgeladen met inventaris voor de kliniek, de laatste (af)bouwmaterialen, sanitair en speelgoed. Een deel van het speelgoed is bedoeld voor de wachtruimte van de kliniek, om kinderen een beetje op hun gemak te stellen; de rest is bedoeld voor de scholen in en rondom Gaiceana.



En dan is het september. Het gaat er nu om spannen. De eerste ploeg reist af om de afbouw van het pand ter hand te nemen, gevolgd door behangers en schilders in de tweede ploeg en – alweer twee weken later – opnieuw behangers en schilders (voor de bovenetage), een van onze verwarmingsinstallateurs, en vaklieden die de laatste klusjes zullen klaren voordat het gebouw wordt vrijgegeven voor gebruik.
Voor de ervaren verwarmingsinstallateur is het een enorme uitdaging om de houtgestookte CV-ketel aan de praat te krijgen (en te houden) en het systeem zodanig uit te voeren dat – in de zomerperiode, als de kachel niet aan hoeft – wél de boiler gebruikt kan worden. Deze is geschikt om verwarmd te worden via de CV-ketel, maar ook elektrisch. Daarnaast wordt een aggregaat geïnstalleerd, die de pompen draaiende moet houden als men (weer eens) met stroomuitval wordt geconfronteerd.

En het lukt! Op de allerlaatste dag van het verblijf van de derde (en voorlopig laatste) ploeg wordt de sleutel alvast overgedragen aan de net aangestelde beheerder van het gebouw, die drie keer daags het vuurtje brandend zal houden.



Een arts heeft de spreek- en onderzoekskamer ingericht en er kan nu spreekuur worden gehouden in een voor Roemeense begrippen zeer luxe entourage. Ook de apotheek is onder toeziend oog van Betania volledig ingericht, evenals een tweede spreekkamer (die ook als consultatiebureau gebruikt kan worden), een behandelkamer voor een tandarts, een kleine operatieruimte en een ziekenkamer die bedoeld is voor kortdurende opnames. Het pand bestaat uit twee verdiepingen, waarvan de bovenverdieping voor het grootste deel is ingericht als woonruimte voor het artsengezin.



En inmiddels is het gebouw dus ook officieel geopend en overgedragen aan ‘de bevolking’ van Gaiceana.
Een
contract met de locale overheid van Gaiceana geeft zekerheid over het juiste gebruik van het Medisch Centrum.



Zoals eerder gezegd zal onze Nederlands/Roemeense partnerorganisatie Asociatia Betania een oogje voor ons in het zeil houden en waar nodig bijspringen.


Bacau

Renovatie en onderhoud kamertrainingwoningen
 
In het najaar van dit jaar 2009, in de aanloop naar een nieuw project in het voorjaar van 2010, besluiten we in te gaan op het verzoek van Betania om een aantal renovaties uit te voeren.

Het betreft een drietal 'Kamertrainingwoningen' op het eigen terrein van Betania, die gebruikt worden voor de opvang en begeleiding van jongvolwassenen op hun weg naar een zelfstandig bestaan.



In deze woningen worden meisjes opgevangen, in de leeftijd vanaf 18 jaar, die 'te oud' zijn geworden voor de reguliere wees- en kindertehuizen, maar die zonder werk en opleiding op straat dreigen te belanden.
Betania zoekt voor hen werk- en stageprojecten waarin deze meisjes een vak kunnen leren en ervaring kunnen opdoen, om na een paar jaar zelfstandig te kunnen wonen.
Dat kan elders in Bacau gebeuren, maar ook in het eigen naai-atelier van Betania, in de huisdrukkerij of in de administratie- en automatiseringsafdeling die alle ook in een van de genoemde panden zijn ondergebracht.
Ook kunnen ze meehelpen bij de opvang en verzorging van kleine kinderen in een van de andere projecten.

Tot die tijd hebben zij 'duo'-kamers tot hun beschikking in een van de genoemde woningen, waarin ze leren voor zichzelf te zorgen. Ze moeten zelf de boodschappen doen, ze leren koken en ze moeten het huis schoon houden, inclusief de gezamenlijke ruimten en hun eigen kamers. Ook het wassen en strijken van hun eigen kleding en een goede persoonlijke verzorging behoort tot hun taken.

Twee ploegen van in totaal 7 klussers gaan aan de slag, en in die periode worden allerlei bouwkundige problemen opgelost, reparaties uitgevoerd, een tegelvloer opnieuw gelegd, trappen bekleed, lampen opgehangen, een terras aangelegd en deuren opnieuw afgehangen.
Ook wordt het meubilair van de 'meiden' onder handen genomen, want verschillende bedden, kasten en bureaus staan op instorten.
Dat alles gebeurt onder grote interesse van de meiden, want klussenteams zoals die van onze Werkgroep zijn een onbekend fenomeen in Roemenie.



En dan is het tijd geworden voor een volgend project!

Volgende project >>>Oekraïne 2010 <<<

>>> Terug naar boven <<<